ANVÄND KROPPEN I COACHING

Hur använder du din kropp när du coachar? Hur använder du klientens kropp? Hur använder klienten sin kropp?

 

Det finns många sätt att använda kroppen t ex rörelse och gestaltning. Men dessa får jag skriva om i kommande bloggar… Det jag sitter och tänker på är hur mycket information det finns att hämta genom att lyssna på och spegla kroppen.

 

Med psykosyntesen som bakgrunden är det naturligt för mig att hela tiden ha med kroppen. Kroppen är en stor del av en människas varelse. Vilka känslor finns och var i kroppen känns de? Att fråga om detta hjälper klienten att öka sin medvetenhet om sin kropp och om sig själv. Ibland är det så att kroppen visar oss tydligt vad som är rätt eller fel. Om jag tar mig själv som exempel så har jag en kropp som tydligt talar till mig. Om jag t ex är på väg att fatta fel beslut kan jag bli yr eller få ont i magen. Det hände mig i våras när jag var på väg att lyssna endast på mitt intellekt. Jag kände mig osäker och fick ont i magen. Efter ett tag (jag var lite trög) lyssnade jag på magen och förstod att jag höll på att gå emot min magkänsla. Mer om detta stod det i förra bloggen ”Tre intelligenser…”

 

Jag har alltid med mig, under en coaching, att lyssna på vad min kropp säger d v s vad jag upplever och känner i min kropp. I mötet med mina klienter när coachingnärvaron är påkopplad tar jag in klienten och känner hans eller hennes energier i min kropp. Eller som en av våra deltagare sa, på vår ACC-utbildning, i förra veckan: ”Jag har klienten i magen”. Precis så är det för mig.


Ofta är det så att jag med direkt kommunikation kan spegla min klients kroppssensationer och skapa medvetenhet för klienten. Det kan låta ungefär såhär: ”Nu känner jag oro i magen” eller ”Nu blir jag yr” eller ”Nu är det tungt i rummet” och tillbaka till klienten: ”Vad upplever du?


Jag har märkt att här är jag en hjälp åt klienten. Ofta har klienten fokus på sina tankar och då är det svårt att höra eller känna kroppens signaler. Jag kan då hjälpa till genom att fråga om, lyfta fram eller spegla vad som händer i kroppen. Jag använder även direkt kommunikation och berättar för klienten vad jag ser: ”Nu rynkar du pannan” eller ”Det där var en djup suck eller ”Jag ser att du skruvar på dig”. Syftet och nyttan är att klientens medvetenhet ökar, vilket i sin tur förflyttar klienten mot sina mål.

 

sAnn