HEDRA

Hedra

En riktigt god krydda i coachgrytan är att hedra.

Hedra är att bekräfta det vi ser hos våra klienter. Att verkligen lyfta fram resurser och styrkor. Hedra tar kärnkompetensen Framsteg & Ansvarstagande till högre dimensioner.  Vi visar att vi ser klientens potential och att vi tror på honom eller henne. Vi lyssnar in klientens högre kvaliteter. Vi ser och hör det han eller hon inte själv ser eller är medveten om. Och vi talar om vad vi ser!

Jag kommer att tänka på en klient jag hade som hade fastnat i tvivel. Hon sa med olika ord hur hon ville göra och skulle göra men fastnade i att hon inte vågade och hade börjat lyssna på andra. Efter ett tag av lyssnande använde jag direkt kommunikation och sa: ”Jag hör att du vet hur du vill göra.” Hon sken upp och sa att jag hade rätt. Vi övergick till att diskutera hur hon skulle börja…

Här hedrade jag hennes beslutsförmåga, att hon själv visste vad hon ville göra. När vi hedrar våra klienter blir de stärkta och blommar.

Hur ofta hedrar du dina klienter?

Hur ofta hedrar du dig själv?

Att hedra oss själva som coacher är viktigt och bra. Viktigt för att vi ständigt behöver fylla på eftersom vi ger mycket till våra klienter i form av närvaro, lyssnande och uppmärksamhet. Bra eftersom vi mår bra och blir starka. Dessutom är det är att leva coaching!

sAnn


Supervision

Supervision - Coachande handledning

Supervision är det engelska ordet för handledning och betyder att se klarare.

Att se klarare på sin situation kan vara att få distans, nytt perspektiv eller ny energi. Som coach kan vi ibland köra fast i gamla mönster eller bli blinda på grund av våra egna processer. Då behövs supervision!

Eftersom coaching är en ny profession känner inte så många coacher till supervison. Inom terapivärlden däremot är det väl inarbetat att gå i handledning och sker kontinuerligt.

För mig är supervision en självklarhet men så kommer jag ju också från terapivärlden.
Men det som gör att jag brinner för supervision är att min egen upplevelse är (och har varit) så stark!

Min erfarenhet av supervision är att det är oerhört kraftfullt. Jag upplever att varje gång jag tar ett ämne eller klientärende i supervision så sker ett energiskifte. Jag lär mig mer om mig själv och min roll som coach och jag möter mina klienter med ny energi.

För mig är det professionellt att ständigt förbättra mig som coach. I supervision har jag ett "rum" att lyfta och reflektera över mitt klientarbete och min roll som coach. Efter supervision känner jag mig alltid stärkt, lättare och positiv.

Har du provat supervision?
Längtar du efter att se klarare?
Vad skulle hända med ditt klientarbete och dig om du gick i supervision?

sAnn





Energistisk intelligens

Energistisk intelligens

 

Jag kan känna igen mig i de flesta av Howard Gardners intelligenser (se förra bloggen från 3/3). Men för ett år sedan hände det något intressant. Jag kom i kontakt med en ny intelligens, nämligen energistisk intelligens.

 

Jag berättade för Anna-Lena om hur jag är känslig för energier. Hur jag känner in andra människor i ett rum och även på telefon.  Det yttrar sig som sensationer i min kropp. Då sa hon: ”Det finns ett ord för det… energistisk intelligens”. Hennes källa är den amerikanska coachen och författaren Alan Seale. Såklart, tänkte jag!

 

Jag har alltid haft denna förmåga och fram till för ett par år sedan har den till stor del varit en belastning – till exempel när jag har tagit in andras negativa energier. I min profession däremot är den en tillgång. När jag sitter i full närvaro med en klient fångar jag in energier som finns i rummet. Det jag känner i min kropp kommunicerar jag tillbaka till min klient som information. Det är upp till klienten att sedan förkasta eller använda informationen. Ofta stämmer det jag har känt in och kan användas av klienten.

 

Jag tycker att min energistisk intelligens förstärker min intuition. Idag litar jag allt mer på det jag känner och fångar i min kropp. För mig är det ett användbart verktyg när jag coachar och superviserar (handleder).

 

Jag tror att alla människor har energistisk intelligens mer eller mindre.

 

Hur märker du din energistiska intelligens?

Hur använder du den?

 

sAnn


Olika intelligenser

Olika intelligenser


Vilken är din främsta intelligens? Har du ett starkt intellekt eller spatial förmåga eller kanske stor social kompetens?


Människor har olika mycket av olika intelligenser. Traditionellt sett har IQ varit den som främst har prioriterats. Men det finns många spännande intelligenser, förmågor och inlärningsstilar. På våra coachutbildningar upptäcker vi de nio som har tagits fram via forskning av Howard Gardner:


Howard Gardner, professor i pedagogik, har under mer än 20 år av sin forskning visat att varje människa har olika ”intelligenser”. Gardner menar att varje barn är ett begåvat barn, men på skilda sätt. Varje person har också sin egen speciella inlärningsstil, arbetsstil och sitt eget temperament. Gardners upptäckter har på senare år haft stor betydelse för planeringen av framtidens utbildning. Han har hittills definierat nio olika intelligenser. De sju ursprungliga kategorierna speglar människans personligheter och karaktärer. De flesta människor känner igen sig i flera av kategorierna, men det vanligaste är att man har utvecklat flera slags intelligenser - mer eller mindre. Man är stark inom vissa områden och svagare inom andra. De ursprungliga 7 intelligenserna är:


Lingvistisk (språklig) intelligens:
Människor med väl utvecklad lingvistisk förmåga har stort ordförråd, god förmåga att tala, läsa och uttrycka sig i skrift, ett uttalat språköra och lätt för att lära sig främmande språk.Vidare tycker lingvisten om att lösa korsord, skriva brev samt fyller utan problem i blanketter och samlar fakta. Han/Hon uppskattar språkligt korrekta formuleringar och är bra på att förklara sammanhang.


Logisk-matematisk intelligens:
Den logiskt-matematiska intelligensen är duktig på matematik, tänker logiskt, har god förmåga att planera, hålla en tidsplan och har kontroll på debet och kredit - har lätt för att göra uppskattningar av mått och vikt. Han/Hon har känsla för logiska mönster och sammanhang, förklaringar och analyser; kategoriserar, klassificerar, beräknar och prövar hypoteser.


Spatial (rumslig) intelligens:
Människor med välutvecklad spatial förmåga har lokalsinne, dvs lätt att hitta vägen och att läsa kartor och diagram. Han/Hon lägger märke till små detaljer i sin omgivning och har lätt för att föreställa sig abstrakta saker, uppskattar konst, mode och inredning dvs har känsla för färg, linjer, mönster och form. Den spatialt intelligente lär inte heller ha några problem med att fickparkera.


Kroppslig-kinestetisk intelligens:
Här finner vi människorna som gärna arbetar med händerna, som älskar att uttrycka sig med sin kropp i idrott, dans och andra fysiska utmaningar. Kinestetikern provar sig fram för att lära sig nya saker, är bra på att skruva ihop monteringsfärdiga möbler, handarbeta, hobbyarbeta, leka med barn, laga mat och att baka. Han/Hon kommer bättre ihåg det som provats med händerna än det som bara beskrivits teoretiskt. I denna intelligens ingår speciella fysiska färdigheter som t ex koordination, balans, fingerfärdighet, styrka, smidighet och hastighet.


Musikalisk intelligens:
Människor med musikalisk intelligens är intresserade både av att lyssna och själv utöva musik. De är bra på att känna igen melodier, slogans och sångverser och har stor förmåga att uppfatta, urskilja olikheter, omforma och uttrycka olika sorters musik. I denna intelligens ingår känsla för rytm, tonhöjd, melodi och klangfärg hos ett musikstycke.


Interpersonell (social) intelligens:
Människor med interpersonell intelligens trivs bäst tillsammans med andra människor, är goda lyssnare, kan trösta och är lyhörda för andras problem. De vill arbeta ihop med andra människor, är bra på att leda och vägleda andra - och att medla vid konflikter. Dessutom har de stort tålamod i jämförelse med andra engagera sig gärna i föreningar. Denna intelligens kännetecknas också av stor förmåga att uppfatta förändringar i ansiktsuttryck, röstlägen och gester hos andra.


Intrapersonell (reflekterande) intelligens:
Människor med välutvecklad intrapersonell intelligens upplever
stort välbefinnande av att vara ensam och njuter av sitt eget sällskap. Han/Hon har god förmåga att planera sin tid, förstår sina egna reaktioner och känslor, trivs med att arbeta självständigt,
vet på förhand vad som är bra eller dåligt för den egna personen och når ställda mål. Bra självdisciplin och mycket medveten om sina starka och svaga sidor.

Till den ursprungliga listan på sju intelligenser har Gardner senare lagt en åttonde och en nionde:


Natur-intelligens:
Typiskt för denna intelligens är förmågan att kunna förstå sammanhang i naturen, ett slags "ekologisk förmåga". Har en instinktiv förståelse för naturen. De har ofta gröna fingrar och en förståelse för djur. De vandrar på fritiden, är ofta djurägare och är intresserade av dokumentärfilmer om djur och natur. De är skickliga på att åtskilja olika trädslag, hundraser, fågelarter och blommor.


Existens-intelligens:
Människor med välutvecklad existens-intelligens har ett medfött intresse för de stora
livsfrågorna. Finns Gud? Vart är mänskligheten på väg? Han/Hon reflekterar mycket över livet och döden och diskuterar gärna religion och filosofi.

Det finns således många sätt att vara intelligent på, enligt Gardner.


Hur är du intelligent?


Själv har jag mycket av en annan intelligens nämligen energistisk intelligens!


Om den skriver jag nästa gång…

 
sAnn