Ladda ditt batteri

Vi coacher ger mycket av oss själva när vi coachar. Vi skapar en närvaro där vi fokuserar på och öppnar oss för vår klient. Vi använder oss själva som verktyg för att känna in vår klient. Detta kan ta på våra krafter. Ibland händer det även att våra klienter får med sig av vår energi och till sist är vårt batteri slut. Därför gäller det att vi fyller på vårt batteri kontinuerligt. Det finns många sätt att göra detta på och det gäller för var och en av oss att hitta sitt sätt. Bra sätt som fungerar för många är att vara ute i naturen, umgås med djur och positiva människor eller att njuta av konst och musik, att meditera och göra yoga eller qi gong.

 

Själv gör jag mycket av detta men ibland känner jag att jag behöver mer. Nyligen fick jag följande ljusmeditation av min lärare. Den funkar för mig – kanske är den bra för dig också! Bäst resultat får du om du gör den dagligen – helst på morgonen. Den är även perfekt att göra inför möten med många eller negativa människor.

 

Tänk dig att du fyller på med energi i form av ljus fyllt med stabilitet, kraft och trygghet från moder jord. Ta emot ljuset som en stråle från moder jords kärna in genom svansroten och rotchakrat. Låt ljuset stiga upp genom alla dina chakra längs med ryggraden och hela vägen upp och ut genom toppen av ditt huvud. Föreställ och känn hur du fylls med energi, stabilitet, kraft och trygghet. Gå vidare och ta nu emot universums energi i form av vitt ljus som strålar ner från himmelen och in i dig via toppen av din hjässa (kronchakrat) och ner genom din kropp och ryggrad. I det vita ljuset finns kärlek, frid, kreativitet och passion. Bara sitt och ta emot universums energi och moder jords energi så länge du behöver och vill. Källa: Violeta Spångberg

 

Tänk på vad som händer med mobiltelefonen när du glömmer att ladda den…

 

Hur laddar du ditt batteri?

 

Låt sommar, ledighet, sol och bad ladda dig med härlig energi!

 

sAnn

 

 


ROSOR


Rosor
är vår egen modell, här på CoachWalk, för att synliggöra våra klienters resurser och styrkor. Vi har alla en stor och fin rosenrabatt med underbara blommor i. Ibland glömmer vi bort vår rosenrabatt med alla tidigare framgångar, resurser och styrkor. Då är det skönt med coaching, här får vi lov att njuta av den härliga rosendoften och vältra oss i alla våra framgångar och positiva kvaliteter. Här får vi plocka fram våra resurser och använda dem på nytt.

 

Inför en ny roll eller uppgift är det energihöjande att blicka tillbaka och hitta sina historiska framgångar. Vi låter våra klienter välja fritt från tidigare i sitt liv. Det kan vara en arbetsprestation men lika gärna en fritidsroll eller unik händelse där klienten var i sitt esse. Klienten får drömma sig tillbaka och hämta sina positiva egenskaper och kvaliteter som han eller hon använde den gången. Vi fångar rosorna på något sätt t ex ritar, skriver eller gestaltar.

 

När rosorna är tydliga får klienten välja vilka han eller hon vill använda i sin nya roll eller uppgift. Med de medvetandegjorda egenskaperna och kvaliteterna har klienten nu fått kontakt med sin styrka. Ny energi har skapats för att gå vidare mot sitt mål.

 

Vilka omedvetna rosor har du i din ryggsäck som du kan plocka fram och använda som coach?

 

sAnn


GROW

GROW eller GROOWWW

 

GROW är en välkänd och väl använd modell inom coachvärlden. Den håller strukturen och den är suverän att använda för att säkerställa coachprocessen. GROW står, som bekant, för Goal, Reality, Options och Will. Dessa ord är centrala i coaching. Målet sätts, nuläget (reality) undersöks, möjligheterna lyfts fram och viljan utforskas.

 

Min kära syster och kollega Britt Weide har vidareutvecklat modellen och såhär lär vi ut den på CoachWalk. Goal, Reality, Options, Obstacles, och Will/Way forward/Wrap up. Då blir det GROOWWW.

 

Vi menar att det är nödvändigt att även titta på hinder (obstacles). Ofta är det just hindret som gör att du har svårt att uppnå ditt mål. Det är när du är i ditt hinder som energin är trög och villigheten låg. Den amerikanska psykologen och coachen Maria Nemeth kallar detta för ”trouble at the border”. Med det menar hon det kritiska läget där du inte förmår att närma dig ditt mål. Här är det viktigt att utforska vad det är som hindrar dig. Det går långsamt och det är små steg, myrsteg som gäller. Det är här som klienten verkligen behöver sin coach. Coachens uppgift i detta kritiska läge är att peppa och tro på sin klient samt visa på framsteg som har gjorts eller tidigare lyckade uppgifter, handlingar och mål.

 

Vi har även valt att lägga fram fler W antingen som substitut eller komplement. Ibland räcker det med Will – att utforska och förstärka klientens vilja. Vi har dock märkt att det även är effektivt att lyfta fram Way forward d v s vägen till målet. Vad ska göras och när och hur? Under resans gång, för att tydliggöra framstegen och processen, arbetar vi med att göra sammanfattningar – Wrap ups. Var är klienten nu på sin resa? Vad har han eller hon lärt sig hittills? Vad har klienten gjort för att närma sig sitt mål?

 

Hur använder du GROW?

Vad händer om du inkluderar Obstacles, Way forward och Wrap up?

 

sAnn


Ansvar

Ansvar


Att ta ansvar är en väsentlig del i coaching och ingår i ICF’s kärnkompetenser. Själv kan jag ibland tycka att ta ansvar kan låta allvarligt och tungt. Jag vet också att en del klienter kan tappa energi när det gäller att ta ansvar för sitt mål och sina handlingar, särskilt när det är ett svårnått mål eller en utmanande uppgift.


Min kollega, Anna-Lena Smith, brukar vända och vrida på orden och hon säger ”svara an” istället för ansvar.  Jag tycker att det låter mycket bättre och mer positivt!


Att svara an till sitt mål tycker jag handlar om att acceptera sitt mål. Det öppnar även upp för att testa villigheten att jobba för att nå sitt mål – hur redo och hur ”committad” är jag?


Att ta ansvar är positivt! Det visar att jag är vuxen och att jag prioriterar att nå mitt mål och/eller utföra mina handlingar. När jag tar ansvar tar jag mig själv på allvar och ”committar” mig till mitt mål.


Att ta ansvar handlar om att vara vuxen, det kräver mod och vilja. I coaching arbetar vi med att stärka modet och viljan. Vi ser det bästa hos klienten och lyfter fram det. Vi ser den vuxna resursstarka personen, den som kan och vill, den som är vuxen, den som tar ansvar.


Att ta ansvar är att leva coaching!


Hur tar du ansvar?


sAnn