TRANSFORMERANDE COACHING

Inom coaching finns två spår - transaktionell coaching och ontologisk coaching. Alan Sieler skriver i ”Ontological coaching – an introduction” såhär: Coachingens essens har två olika sidor. För det första är den beteende- och prestationsfokuserad, vilket betyder att den främst fokuserar på att hjälpa individer prestera uppgifter efter bästa förmåga. För det andra är den personcentrerad, vilket betyder att individen som blir coachad själv förväntas inneha de viktiga insikterna (fri översättning). Sieler menar att ontologisk coaching är att coacha ett varande, i betydelsen att producera ett viktigt skifte i perception och beteende. Han säger att en individs varande är ett dynamiskt samspel mellan språk, känslor och fysik (kroppsspråk) och att prestation och effektivitet formas av vårt sätt att vara.

 

Transformerande coaching är när de båda sätten samverkar. Alan Seale, Key Note Speaker på ICF konferensen 2-3/9 i Malmö 2011 och författare till bland annat ”The Manifestation Wheel” och ”Create a world that works”, kallar detta för ”transformational coaching”, på svenska transformerande coaching .

 

Jag tycker att det är hög tid att lyfta fram den transformerande coachingen där vem människan ÄR är centralt. Här får varandet plats eller ”the being” som Alan Seale även kallar för ”the vertical”. Det vertikala handlar om vem man är till skillnad från det horisontella som arbetar med det man gör. Både varandet och görandet behövs. Om man endast coachar i det transaktionella blir det begränsande, menar jag. Risken är att man då bara gör en transaktion av energi och att det gamla beteendet  kommer tillbaka eftersom det inte har skett ett skifte/transformation av energi/beteende. För att göra en mer varaktig förändring krävs en transformation och en förändring i beteendet som handlar om vem jag är, detta har sedan i sin tur påverkan på vad jag gör. Jag menar att nöja sig med transaktionell coaching är som att attackera ogräs utan att dra upp roten – det kommer tillbaka. Medans om du drar upp roten så ger det plats för något nytt (och vackrare?) att växa i rabatten.

 

På ICF konferensen i Malmö pratade Alan Seale om att inkludera både det vertikala och det horisontella i coaching. Då får vi förändringar som består, våra klienter lär sig mer om sig själva och når varaktiga resultat. Att utveckla varandet för att göra saker som är rätt för en och som följer ens inre drömmar och önskningar. Görandet för att skapa verklighet av våra tankar och idéer. Det bästa resultatet får vi när vi kombinerar de båda. När vi upptäcker det område där varandet och görandet möts. När vi agerar utifrån detta område ar vi äkta, kraftfulla och effektiva.

 

Vill du läsa mer om detta rekommenderar jag några av Alans Seales böcker, även nämnda ovan, ”The Manifestation Wheel” och ”Create a world that works”.

 

Min egen erfarenhet av att coacha båda varandet och görandet är att jag har klienter som lär sig om sig själva, växer som människor, når sina mål och lever närmare sin själva och sin sanning.

sAnn

  

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback