COACHING ÄR UTVECKLING

I dessa tider när coaching är ett hett ämne i massmedia vill jag passa på att tydliggöra coachingens syfte. Coaching är till för att skapa utveckling och växande för individer, grupper och organisationer. Jag läste i förmiddags ett inlägg från ICF’s facebook grupp om att coaching är utveckling och inte problemlösning. Jag tänker att det är viktigt för oss, som representanter för professionell coaching, att tydliggöra detta för våra klienter och alla vi pratar coaching med.

 

Det är skillnad om klienten tror att han eller hon ska få hjälp med problemlösning kontra om han eller hon kommer för att utvecklas. Som coacher ser, hör och känner vi skillnad här. Det är vår uppgift att hålla oss professionella och bolla tillbaka problemlösandet och ansvaret till klienten. Att vi litar på att vår klient själv kan komma fram till sin bästa lösning och att han eller hon klarar av att ta ansvar för sin utveckling och sitt liv. Vår roll är att stimulera klienten till att se sin förmåga!

 

sAnn


Kommentarer
Postat av: eva lilja

Hej, vad kul med en blogg,



Kan det vara så att några av de svenska icf coacherna arbetar som "jobb coacher" och har då indirekt ett "problem" att lösa... arbetslösheten, löses inte arbetslösheten för den arbetsökande går avtalet ut...?! alltså riktas coachingen till att lösa ett problem... bara en tanke om vad detta att coacher löser problem kommer i från.



- Och jag skulle vilja återknyta till det här intressanta ämnet "flummigt".

Allt har en stor möjlighet att bli flummigt.. matematik, kemi, fysik, medicin, juridik, coaching, matlagning etc etc så länge den som utövar det inte har kunskap om det. En "jurist" som inte kan juridik har stor risk att upplevas som flummig.... en "shaman" som utövar shamanism men inte har kunskap om shamanism har stor risk att upplevas som "flummig".

Så jag skulle vilja säga att all kunskap som utövas av utbildade, professionella människor vad det en är innom för ämne/profession alldrig kan bli flummigt :-)

Eva

2012-04-04 @ 10:15:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback